Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
SAĞLIKLI VE AKTİF YAŞLANMA ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Merkezimizde yürütülen Araştırma 20.Uluslararası Spor Bilimleri Kongresinde sunuldu.

ÖZET

Amaç ve gerekçe: Daha önceki araştırma bulgularına göre HIFT, yaşlanma süreciyle ilişkili olan fonksiyonel kapasitedeki ve hareketsiz davranıştaki düşüşlere karşı koymak için etkili bir programdır.Ancak, çeviklik performansına odaklanan çalışmaların sayısı yetersiz ve HIFT'in yaşlı bireylerde sıçrama ve çeviklik performansı üzerindeki etkisini araştıran hiçbir çalışma yoktur.Antrenmanlı yaşlı yetişkinlerde yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenmanın çeviklik ve sıçrama performansı üzerindeki etkisini belirlemektir.

Gereç ve Yöntem: Tüm katılımcılar haftada iki gün, 8 hafta yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenmana dahil edildi.Sıçrama testi: Bu testin amacı, 30 saniyede tamamlanan sıçrama sayısını belirlemekti. Bireyler iki kutu yüksekliğinde (20 cm ve 40 cm) test edildi. 30 saniyede tamamlanan sıçrama sayısı kaydedildi.Kalk ve yürü testi: Test, çevikliği ve dinamik dengeyi değerlendirmek için kullanıldı. oturma pozisyonundan kalkmak, 2,44 m yürüme, dönme ve tekrar oturma pozisyonuna dönülen süre kaydedildi. Yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenman(HIFT): HIFT'de ısınma ve soğuma egzersizleri, zamanlı kutu sıçrama egzersizleri, zamanlı ve çok yönlü denge egzersizleri, zamanlı çeviklik egzersizleri kullanıldı. Her antrenman seansı 10 dakikalık ısınma ile başladı ve 5 dakikalık soğuma ile sona erdi. Tüm yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenmanlar 30 dakika devam etti. Denge egzersizleri: Denge hareketini geliştirmek için denge diski kullanıldı. Sıçrama çalışmaları: Antrenmanda 10 cm, 20 cm ve 40 cm yüksekliğinde kutular kullanıldı. Sıçrama antrenmanının yoğunluğu kutu yüksekliği ile ayarlandı. Çeviklik egzersizleri için 5 metre ve 10 metre mesafeler ve çok yönlü, hızlı yön değiştirme egzersizleri kullanıldı. Kalp atış hızı, kalp atış hızı monitörü ile izlendi. Bulgular: 20 cm sıçrama, 40 cm sıçrama(p=0.000,p=0.000) ve çeviklik performansı (p=0.002) açısından başlangıç ve antrenman sonrası dönem arasında anlamlı bir fark vardı.

Sonuç: Çevikliğin güç ve kas kuvveti gerektirdiği açıkça bilinmesine rağmen, yaşlı bu konuda biraz dezavantajlı görünmektedir. Yaş ilerledikçe güç miktarındaki azalma, hızlı kasılan lifler çevik olma yeteneğini azaltacaktır. Ancak çeviklik, patlayıcı kuvvet ve güç gerektiren atlama performansını geliştirmek mümkün olabilir.