1. Proje (DEVAM EDİYOR):
Araştırma Merkezimizde "Yetişkinlerde Sürekli ve Aralıklı Yürüme Testleri ile Borg Skalasının Doğruluğunun Değerlendirilmesi" isimli bilimsel araştırma projesi yürütülmektedir. Proje Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmektedir.
Proje özeti:
Yaşlı bireylerde PDL'nin kalp hızı ve yorgunluk ile ilişkili olmadığını gösteren araştırmalar vardır. Ancak yükleme yoğunluğunu belirlemek için PDL kullanılır ve çoğunlukla tavsiye edilir. Ayrıca yaşlı bireylerin aralıklı yürüme testlerinde daha başarılı olabileceği ve sürekli yürüme testlerinin aksine teste daha uzun süre devam edebilecekleri düşünülmektedir. Bu sorunu çözmek için yoğunluğun oluştuğunu objektif olarak gösteren laktat düzeyinin ve test sonrası kas kuvvetinin ölçülmesi gerekir. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmanın amacı yetişkinlerde aralıklı ve sürekli yürüme testlerindeki yorgunluk düzeyini algılanan zorluk düzeyi, izometrik kas kuvveti, KAH ve laktat düzeyleri açısından incelemektir.
Yöntem:
Araştırmaya 50-75 yaş arası yaklaşık 70 gönüllü yetişkin dahil edilecek. 6 dakika yürüme testi ve aralıklı yürüme testi, kalp atım hızı (KAH), izometrik kas kuvveti ölçümü, algılanan zorluk düzeyi (PDL) ve kan laktat düzeyi (La) ölçümü yapılacak. Araştırmaya katılım kriterlerini karşılayan kişiler araştırma merkezine iki kez davet edilecektir. Her katılımcıya araştırmanın yapısı ve olası riskler hakkında bilgi verilmiş olup, katılımcılardan yazılı ve imzalı onamları "Gönüllü Onam Formu" aracılığıyla alınacaktır. Katılımcılardan testten önceki 24 saat içinde şiddetli aktivitelerden kaçınmaları ve diğer seanslardan önce de aynı şekilde yemeleri için ilk seanstan önceki gün boyunca ne yediklerini kaydetmeleri istenecektir. Tüm test oturumları günün aynı saatinde, sabah 09:00 ile 10:00 arasında, ortam sıcaklığının 22-23 °C olduğu bir zamanda gerçekleştirilecektir.
Beklenen sonuçlar:
Sürekli test/egzersiz yerine aralıklı yükler bireyin uyaranlara daha uzun süre dayanmasını mümkün kılar (Laursen ve Buchheit, 2019). Ancak bu grupta kullanılan testlerin çoğu sürekli yürüyüş şeklinde yapılmaktadır. Aralıklı testlerin özellikle yaşlı bireylerde testin tamamlanıp daha uzun süre devam etmesine olanak sağlayacağı ve daha gerçekçi sonuçlar alınabileceği düşünülmektedir. Yaşlı bireylerde PDL'nin güçlü bir belirteç olduğunu belirten çalışmaların yanı sıra, PDL'nin kalp hızı ve yorgunluk ile ilişkili olmadığını gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Bu araştırma ile gerçek yorgunluk düzeyine hangi uygulama yöntemiyle ulaşıldığının belirlenmesi mümkün olacaktır.
Proje takımı:
Doç. Dr. Gülşah ŞAHİN
Fatma ÇAKAR - Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yükseklisans Öğrencisi
Öğr. Gör. Selin MECİKLİ
2. Proje (TAMAMLANDI):
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Antrenörlük Eğitimi ABD Yüksek lisans tezi
Öğrenci:Fatma NAVRUZ
3. Proje (TAMAMLANDI):
Yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenmanın eğitimli yaşlı yetişkinlerde çeviklik ve sıçrama performansı üzerine etkisi: Pilot Çalışma
Proje Türü: Bağımsız
Yer: Sağlıklı ve Aktif Yaşlanma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Yürütücü: Doç. Dr. Gülşah ŞAHİN